Precies een week na dato luister ik fysiek alleen maar met miljoenen samen naar liefst vier van onze voerders van bewind. We hebben het bijna allemaal fantastisch gedaan! Met uitzondering van een miezerig deel van de bevolking dat nog moeite had met loslaten van aangeboren kuddegedrag. Complimenten voor het gezag dat dit keer niet de hele klas na laat komen voor het geklier van slechts een enkel kind. Ze heeft nu iets bedacht om alleen de daders te straffen. Iets nieuws voor Nederland: handhaving! Zelfs de kneitergroene burgemeester van de hoofdstad doet van harte mee.

Nu de maatschappij zich min of meer gedwongen beperkt tot essentiële zaken, houdt het leeuwendeel, dus ook ik, tijd over. Oprechte aandacht voor de kinderen, ouders, partners en voor vrienden was BC, voor Corona, altijd ondergeschikt aan werken. Als u en ik het niet heel erg druk, druk, druk hadden, telden u en ik niet mee. Nu is het wennen om wel oog te hebben voor elkaar. Er ontstaat zelfs ruimte om te denken, dromen en ook uren aan bewustzijn te besteden. In mijn gemijmer over mezelf, mijn naaste en de wereld laat ik mijn dromen dus de vrije loop.

Blije en sombere beelden wisselen elkaar af in mijn hoofd. Ik word vrolijk van het idee dat we ondanks de angst, de ongemakken en het verdriet om verlies van dierbaren, luxe en verworvenheden massaal ontdekken waar het wezenlijk om gaat. Ik zie een nieuwe wereld voor me, waarin eerlijk delen, liefde en zorgen voor elkaar het wint van egoïsme, hebzucht en zelfverrijking. Zinloze activiteiten, diensten en producten zijn niet langer toegestaan. Milieuvernietigend consumentisme en reclames om daartoe te verleiden zijn dan uit de tijd. Minder blijkt opeens oneindig meer.

Een wolk trekt door mijn gedachten. Ik zie een volk onder de knoet van aangescherpte regels. Privacy is afgeschaft, drones volgen mij nu overal, individuele vrijheid is niet meer. Alles ingeleverd wegens terrorisme, veiligheid en volksgezondheid. Bescherming van kwetsbaren vormt dit keer het zand in alle ogen. Zodra protesten uit de samenleving zijn gesneden, is er opeens een werkend medicijn, een vaccin, verplicht voor iedereen. Aandeelhouders, farmacie en multinationals lopen binnen: het slaafse volk kan weer voor hen aan de slag. Net als vroeger, alleen intenser door de macht gecontroleerd.

Heerlijk om te dromen. Alles wat me niet bevalt, druk ik met een glimlach weg. Ik creëer een ideale wereld: een paradijs waar vogels fluiten, bloesem bomen siert, mensen in groepen van hooguit twee personen intiem genieten van de zon, elkaar meters ruimte latend. Werken doet geen hond. Ze plukken onbespoten vruchten, oogsten voedsel uit de buurt, drinken water uit de grachten, zwemmen zonder plastic in de zee. Zorgen goed voor moeder aarde, voor elkaar en voor zichzelf. Dan open ik mijn ogen, kijk naar buiten en zie dat de eerste 5 elementen van mijn ideale wereld nu al werkelijkheid zijn.