Wat een zeldzaam zalig weekend weer! Frisse oostenwind, blauwe lucht, vrij van chemtrails en condens en een stilte die slechts door getjilp en vogelzang verstoord wordt. Met mijn vriendin geniet ik in het bos. Tot ik plots een alarmerend bericht ontvang: bezorgde burgemeesters en anonieme natuurmonumentbeheerders manen me om thuis te blijven; het is te druk op strand, in bos en park. Ergens in de verte zie ik mensen op zo’n 15 tot 150 meter afstand van elkaar. Leef ik in een andere wereld dan die van de alwetende wetenschapper, machtspoliticus en paniekpersredacteur?

Coronanieuws begint te irriteren. Niet alleen de broodje-aap-verhalen over Lampedusa lijkkisten in Bergamo, Anti-Coronavirus-Software van Bill Gates en de populairste complottheorieën, ook de informatie van bestuurders, deskundigen en overheid ergert me steeds meer. NU.NL checkt de feiten om nepnieuws te ontkrachten, maar kijken diezelfde onderzoekers net zo kritisch naar het RIVM met hun aantallen besmettingen en doden als gevolg van Corona? Die cijfers krijgen wij immers dagelijks ongevraagd en ongecontroleerd over ons heen gestort.

Buiten de fictie in mijn romans geloof ik net zo min in complotten als in onze minister-president en zijn instituten. Dit is toch dezelfde man die jokt als het hem meer stemmen oplevert, corrupte partijgenoten de hand boven het hoofd houdt en essentiële beroepen naar de gallemiezen helpt om multinationale vriendjes belastingvoordeel te verschaffen? En dit RIVM drukt toch al jaren iedere kritische vraag rond (bij)werkingen van vaccinaties de kop in? Ik waag het niet hen nu van liegen te betichten, maar het lukt me evenmin hen blind mijn vertrouwen te schenken.

Ook mijn maag draait om bij confrontaties met het lijden van een medemens, of het nu gaat om dementie, honger, kanker, oorlog of een virus. Maar mag ik me wel afvragen wie bepaalt dat doorlopend Corona het nieuws beheerst, hoe die cijfers worden gemeten en gecontroleerd en welke partijen profiteren van paniek? Is het echt onomstotelijk vast te stellen dat de laatste 24 uur 34 mensen aan Covid-19 zijn overleden, terwijl de reguliere sterfte niet is gestegen? Waarom verkoopt paniek veel beter dan nieuws over een 94-jarige Italiaanse die Corona overwon?

Dagelijks doe ik mee met handenwassen, afstandhouden en contact beperken. Nou vind ik hygiëne sowieso belangrijk, laat toch al niet jan en alleman in mijn aura toe en vermijd zinloze contacten al vele jaren, dus veel impact heeft dit nu nog niet. Dat wordt anders wanneer vrijheid van bewegen in het geding zou komen. Zelfs dan ben ik wel weer solidair, offer graag iets op om anderen te helpen of beschermen. Toch knelt er iets.  Het ligt aan de overtuigingskracht van degene die dit opleggen. Ik vertrouw ze niet. Al die leugens uit het verleden vormen zo’n beroerde garantie voor een gezonde toekomst.