Het is de derde dag sinds Rutte’s toespraak: Nederland bouwt als enige land in Europa aan een immuniteitsmuur, de minister van Medische Zorg gaat onderuit en de NPO weigert om als spreekbuis van de overheid in het Coronajournaal te fungeren. Ik besluit het nieuws zelf van de straat te halen en loop uren door de stad. Het Vondelpark is vrij van toeristen, stadgenoten joggen me op anderhalve meter voorbij en kinderen genieten zich suf in speeltuintjes. Musea, horeca en kantoren zijn gesloten. Het was zelden zo stil en vredig in de stad. En weet je wat mij het meeste opviel? Angst ontbrak.

Normaal spat de angst, onrust en stress uit vele ogen. Angst om te laat te komen, angst om iets te missen, angst voor verlies van baan, inkomen, gezondheid. Een groot deel van het leven bestaat uit angst. En daar profiteren slimme partijen van. Zo verliest een verzekeraar zijn bestaansrecht wanneer mensen niet meer bang zijn. Hetzelfde geldt voor goeroes, kerken en politici. Ik vroeg me opeens af hoe de wereld eruit zou zien wanneer we van het ene op het andere moment met zijn allen besluiten om niet langer bang te zijn: een volledige lockdown van angst, zeg maar.

Laat ik een doorsnee, beetje lullig voorbeeld nemen: de angst om te sterven. Ik weet dat dit raar is, want de dood is nou net het enige zekere in een verder volstrekt onzekere wereld. Maar stel nou eens dat we massaal besluiten niet langer bang te zijn voor de dood. We leven in dankbaarheid ons leven en accepteren zorgeloos wanneer het onze tijd is om te hemelen. Dat zou rot zijn voor iedereen die het leven denkt te kunnen maken, plannen en controleren! Gewetensvraagje: laat u uw lot liever gelaten over aan de willekeur van een virus of aan de voorkeur van politici, farmacie en aandeelhouders?

Wacht, ik neem een nog grotere angst als voorbeeld: de angst dat de economie volledig instort. Daarmee vergeleken is de angst om te sterven slechts peanuts. Stel nu eens dat niemand meer bang is voor de economie en we deze gewoon laten klappen. We doen alleen nog maar wat cruciaal is: liefhebben en zorgen voor elkaar, eten, drinken en post bezorgen. Verder laten we alles rotten. De banken vallen om, systemen raken met virussen geïnfecteerd, multinationals gaan failliet en vliegmaatschappijen verdwijnen. Op zinloos werk staat voortaan de doodstraf. Wat voor impact heeft dat, en voor wie…?

Stiekem ben ik stik nieuwsgierig. Stel dat geld ineens niets meer waard is, bezit niet langer geregistreerd staat en er niet langer producten gemaakt worden die niemand nodig heeft, die het milieu verpesten of bonussen opleveren voor verkopers, managers, directeuren en aandeelhouders. Stel dat alles wat er dan op aarde overblijft gelijk verdeeld wordt over de bevolking. Dan zou de rijkste 10 procent vreselijk verliezen, terwijl de rest erop vooruit gaat. Armoede en honger zijn dan uitgeroeid. Hm. Ik vrees dat ik de eerste symptomen van het Coronavirus in mijn hersenen begin te voelen…